5 Μαρ 2011

Bad Romance Lady Gaga - H Απόκρυφη Έννοια



Τα βίντεο και οι παραστάσεις της Lady Gaga είναι εξαιρετικής συμβολικής σημασίας
και γεμάτα με αποκρυφά μηνύματα. Ένα  βίντεο της, που ονομάζεται "Bad Romance", περιγράφει τη σκοτεινή και τελετουργική, εσωτερική λειτουργία της βιομηχανίας του θεάματος, με συμβολική απεικόνιση της Gaga ως σκλάβος σεξ. Αυτό το άρθρο εξετάζει τα απόκρυφα  σύμβολα που υπάρχουν στο βίντεο και το κρυφό νόημα του.
Το βίντεο για το τραγούδι Bad Romance είναι ένα μίγμα από βαθύ συμβολισμό συμπτώσεων, με ¨συντεχνιακές¨ τοποθετήσεις  και σύγχρονη παρακμή των  ημερών μας   με θρησκευτικές εικόνες.Ολα περιτυλιγμένα σε έναν μεγάλο εορτασμό βιομηχανικής μουσικής.Η Gaga χρησιμοποιεί την εκκεντρική θεατρική παρουσία της στην πλήρη έκτασή της με σκοπό να σοκάρει , φρικάροντας και συναρπάζοντας τους θεατές.Ας Εξετάσουμε τον στίχο.
Το Bad Romance  το πρώτο κομμάτι από τον δίσκο της Fame Monster. Εάν εξετάσουμε  πίσω τις προηγούμενες δουλειές της, το κύριο μήνυμα της μουσικής της είναι ότι είναι πρόθυμη να κάνει ΠΑΝΤΑ. Ακόμα και να θυσιάσει τον εαυτό της για να κερδίσει φήμη. Το βίντεο συνεχίζεται στο ίδιο πνεύμα με την απεικόνιση της  Gaga με ένα πρόθυμο θύμα στα σκιερά έργα της βιομηχανίας της  μουσικής. Θέλει να ζήσει ένα κακό ειδύλλιο με την καταχρηστική, σκληρή και σατανική βιομηχανία μουσικής. Έχει την επίγνωση όλων των σκοτεινών πλευρών  της, αλλά ακόμη επιθυμεί να είναι μέρος της περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα τέρας δόξας ... που τρέφεται από τη φήμη του ... απολαμβάνει να είναι διάσημο ….αν δεν είναι διάσημο θα πεθάνει. Στην ονομαστική τους αξία, οι στίχοι τραγουδιού φαίνεται η Gaga να περιμένει να καταλυθεί από ένα είδος ψυχοπάθειας . Αλλά το βίντεο αποκαλύπτει ότι ο ψυχοπαθής είναι στην πραγματικότητα η μουσική βιομηχανία.

Το τραγούδι ξεκινάει με ένα παράξενο άσμα που πάει:
Rah-rah-ah-ah-ah-ah!
Roma-roma-mamaa!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance
Μοιάζουν λόγια μεθυσμένου χωρίς νόημα. Υπάρχει μια βαθύτερη έννοια σε αυτό;
Η Gaga ανακοινώνει ότι είναι  ένα παράξενο, σε gothic προφορά, ένα εθιμοτυπικό ξόρκι.
Το Ra, όπως το όνομα του αρχαίου αιγυπτιακού θεού ήλιου, έχει μεγάλη σημασία στον σημερινό αποκρυφισμό . (δείτε το "μάτι του Ρα", το All-Seeing Eye).Roma μπορεί να είναι μια αναφορά στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους γι 'αυτό δεν θα το αναλύσω περισσότερο.
I want your ugly
I want your disease
I want your everything
As long as it’s free
I want your love
(Love-love-love I want your love)
I want your drama
The touch of your hand
I want your leather-studded kiss in the sand
I want your love
Love-love-love
I want your love
(Love-love-love I want your love)
Αμέσως η Gaga είναι προφανές ότι αυτό που επιδιώκει είναι άσχημο και άρρωστο. Είναι ένας σκλάβος του σεξ και προφανώς, της αρέσει. Ξέρει ότι η βιομηχανία είναι άσχημη αλλά θέλει ακόμα να είναι μέσα. Υπάρχει μια προφανής αίσθηση του σαδομαζοχισμού καθώς φαίνετε να γνωρίζει από αυτήν του είδους την αγάπη(από την επιτυχία στην μουσική βιομηχανία).Θα βλάψει και της φερθεί άσχημα αλλά είναι έτοιμη για αυτό. Καθώς θα εξετάζουμε στο βίντεο, υπάρχει επίσης ένα πνευματικής  σημασίας  μήνυμα στους στίχους όπου η φήμη ισούται  με την υποβολή στο σκοτάδι και την σατανική πλευρά της βιομηχανίας μουσικής. Με άλλα λόγια, το τραγούδι είναι μια  υποβολή στο κακό και τα στοιχεία του βίντεο επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός.

want your horror
I want your design
‘Cause you’re a criminal
As long as your mine
I want your love
(Love-love-love I want your love-uuhh)
I want your psycho
Your vertigo stick
Want you in my rear window
Baby you’re sick
I want your love
Love-love-love
I want your love
(Love-love-love I want your love)
Εδώ πάλι, υπάρχει ένα μίγμα της «φρίκης» του κακού με αναφορές σε σκληρό σεξ, όπου μας μεταβιβάζει το γεγονός ότι θέλει «να διαπεραστεί» από αυτήν την κακή επιρροή προκειμένου να κερδίσει  εύνοια. Υπάρχουν αναφορές στους κινηματογράφους Hitchcock (ψυχο, βέρτιγκο) που γυρίζουν έξυπνα σεξουαλικά - ρητά λυρικά ποιήματα. Κατά τη διάρκεια, η Gaga τραγουδά συναισθηματικά « δεν θέλω να είμαστε  φίλοι ». Δεν θέλει να είναι ξένος της βιομηχανίας μουσικής, θέλει να είναι μέρος της. Αργότερα λέει ότι «θέλω την αγάπη σας και την εκδίκηση όλων των εραστών σας», έτσι αυτό σημαίνει ότι θέλει όλη την προσοχή της βιομηχανίας της  μουσικής πάνω της  και ότι θέλει επίσης το «μίσος» των καλλιτεχνών που ζηλεύουν. Φυσικά, οι στίχοι είναι ανοικτοί  στην ερμηνεία αλλά το βίντεο δίνει πραγματικά ένα ιδιαίτερο νόημα στις λέξεις. Η Gaga δεν τραγουδά σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια ομάδα, μια οντότητα, μια οργάνωση. Τραγουδά στους Illuminati, στη μουσική βιομηχανία, στον Baphomet.Σε αυτούς που έχουν τη δύναμη να την κάνουν διάσημη. Θέλει να είναι μέρος εκείνου του απαίσιου και αλλοιωμένου συστήματος και να κάνει ένα κακό ειδύλλιο με αυτό.

Ανάλυση του βίντεο

Το βίντεο είναι γεμάτο  με σύμβολα και περίεργες εικόνες. Μερικά είναι σημαντικά ενώ άλλοι φαίνονται να είναι τυχαίοι. Είναι προφανές ότι ολόκληρη η έννοια είναι μια τεράστια αλληγορία για την πραγματικότητα της φήμης. Διαδραματίζει το ρόλο ενός μυαλό-ελεγχόμενου και ναρκωμένου σκλάβου του σεξ που είναι έτοιμος να  δημοπρατηθεί στα μέλη της μαφίας. Εδώ είναι το βίντεο.

Πλοκή
Το βίντεο αρχίζει με την Gaga να αναδύετε  από  κάτι  που μοιάζει με ένα φέρετρο υψηλής τεχνολογίας ή ίσως μια αισθητήρια δεξαμενή στέρησης. Στην αρχή του βίντεο,  φαίνετε να στερείται τις αισθήσεις της. Είτε τα μάτια της, τα αυτιά της είτε η μύτη της καλύπτονται. Η αισθητήρια στέρηση είναι μια τεχνική βασανιστηρίων που χρησιμοποιείται στους φυλακισμένους ή διανοητικά ελεγχόμενους σκλάβους προκειμένου αυτοί  «να μην σπαστούν» και έτσι να διευκολυνθεί η εκπαίδευσή τους. Είναι αρχάριος, ένας ερασιτέχνης και δεν ξέρει πραγματικά τι κάνει.



Η Gaga δεν μπορεί να δει ή να ακούσει τίποτα


Έπειτα η Gaga πλένετε  για «να ξεπλύθει από τις αμαρτίες της». Σε μια συνέντευξη για το βίντεο είπε ότι  είναι «ανοικτομάτισσα» και αθώα αλλά θα δούμε ότι θα μετατραπεί βαθμιαία σε «τέρας φήμης».


Η αθώα Gaga που παίρνει ένα αθώο λουτρό με τα μεγάλα αθώα μάτια της.


Έπειτα κατά κακομεταχειρίζεται  από δύο γυναίκες. Αμύνεται  αλλά δέχεται τελικά τη μοίρα της και εντέλει υψώνει τα χέρια της σε στάση ικεσίας.


Σε όλο το βίντεο, υπάρχει ένα πέρα δώθε που την  αναγκάζεται να πάει κατευθείαν στα καθήκοντά της ως σκλάβα και η προθυμία της να το κάνει Αναγκάζεται έπειτα να πιει βότκα σαν υποκατάστατο των ναρκωτικών. Οι νοητικά  ελεγχόμενοι  σκλάβοι του σεξ  ναρκώνονται βαριά και έτσι με ναρκωμένες σκέψεις καθιστούν εύκολους να χειριστούν..
Η Gaga είναι έπειτα γυμνή  και αναγκάζετε  να αποδώσει μπροστά σε ένα τσούρμο ανδρών. Εκείνο οι  μαφιόζοι  μπορεί να αντιπροσωπεύουν τους  Illuminati ή την  σκοτεινή δύναμη που κυβερνά τη βιομηχανία της μουσικής. Οι μάσκες αντιπροσωπεύουν την κρυμμένη φύση τους. Κάθε άτομο αντιπροσωπεύει μια δισκογραφική εταιρεία, και προσφέρουν για να δουν με ποιον θα υπογράψει.



Η Gaga φαίνεται να γνωρίζει καλά αυτό που συμβαίνει και επιλέγει να γοητεύσει έναν ιδιαίτερο τύπο, ο οποίος φαίνεται να έχει οτι θέλει. Ο μασκοφόρος  φαίνεται να απολαμβάνει οτι συμβαίνει να κάνει προσφορά  για να την λάβει.


Ένα Λεπτό απομένει για να το κλείσιμο τις  δημοπρασίας 
για τις υπηρεσίες της κυρίας Gaga


Η Gaga έπειτα  πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της δεδομένου ότι είναι σκλάβα του σεξ από ερχόμενος σε σεξουαλική επαφή με αυτόν που κέρδισε τον πλειστηριασμό.  Έτσι προχωρά σε ένα πολύ συμβολικό δωμάτιο.

Τα χέρια της τοποθετούνται στρατηγικά κάτω από τα κερασφόρα κεφάλια. Αμέσως μετά μια πυρκαγιά αναφλέγει το δωμάτιο.


Σε κάθε πλευρά του κρεβατιού είναι κεφάλια γαζέλας, τα οποία αναφέρονται συμβολικά στον Baphomet, το κερασφόρο είδωλο του δυτικού αποκρυφισμού.


Η Gaga «προσφέρεται» στο βωμό του Baphomet προκειμένου να γίνει αποδεκτό μέλος στην ομάδας αυτής. Δεν θέλει «να είναι φίλοι» με τη βιομηχανία μουσικής, θέλει να είναι μέλος (δεν είναι ένα «τέρας φήμης» για το  τίποτα). Έτσι αυτή η προσφορά παίρνετε  από φωτια, και όχι από σεξ, επειδή είναι για Baphomet. Ήταν ακριβώς ένας τρόπος για την να λάβει τι θέλησε. .Δόξα.



Όταν η φωτιά αρχίζει, μια άλλη σκηνή παίζει ταυτόχρονα την Gaga και καλυμμένους χορευτές που είναι ντυμένοι  στο κόκκινο, το χρώμα της θυσία. Τα άσπρα ενδύματα που φόρεσε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του βίντεο αντικαθίστανται από το αιματηρό κόκκινο, μια οπτική επιβεβαίωση του γεγονότος ότι αρχίζει τώρα και γίνεται αποδεκτή ως μέλος.



Η Gaga κάνει έπειτα το σήμα  «Eye in the triangle» μια χειρονομία χεριών για να την καταστήσει σαφές ποιος  είναι τώρα ο  κύριος της… οι  Illuminati. Η τελική σκηνή παρουσιάζει την  Gaga στο κρεβάτι με το καμένο σκελετό του μαφιόζου.


Παρατηρήστε τώρα  πώς όλα έχουν καίει εκτός από τα δύο κεφάλια γαζέλας. Η πραγματική «επαφή» συνέβη μεταξύ Gaga και Baphomet. Ο τύπος ήταν ένα εργαλείο, ένας μεσάζων που θυσιάστηκε στο στάδιο της έναρξης της Gaga. Έτσι Gaga  πέρασε τα βήματα που ένα αστέρι πρέπει να κάνει για να  λάμψει  κατευθείαν προκειμένου «να το καταστήσει μεγάλο» στη βιομηχανία μουσικής.  Πήρε τελικά οτι θέλησε και έπαιξε προφανώς το παιχνίδι με όρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου